C4 – Їжа з групи ризику: які продукти краще не купувати на ринках у спеку
На прилавках чернівецьких ринків продають м’ясо, рибу, молочні продукти, тістечка. Ці продукти Держпродспоживслужба вважає небезпечними для здоров’я людини у спеку, оскільки холодильники на вулиці не підтримують достатньо низьку температуру через постійні відключення електроенергії та аномальну спеку.
Про це журналістам С4 розповіла начальниця відділу безпечності харчових продуктів і кормів ГУ Держпродспоживслужби у Чернівецькій області Тетяна Стефаник.
Покупцям у Держпродспоживслужбі радять звертати увагу на термін придатності та умови зберігання продуктів, які купують на ринках.
«Якщо це швидкопсувні харчові продукти, то не просто термін його придатності, а обов’язково оператор має зазначати дату кінцевого терміну вживання, і реалізатор має чітко слідкувати за цим. Наприклад, ковбасні вироби, молочна продукція промислового виробництва, які запаковані, зберігаються тільки у холодильних вітринах. Заморожена риба – у морозильних вітринах», – говорить Тетяна Стефаник.
До швидкопсувних продуктів належить «молочка». Якщо продаж реалізується на ринках – мають бути холодильні камери з температурним режимом до +4. Молоко, своєю чергою, обов’язково має бути у скляній тарі, а не у пластикових пляшках.
Лабораторії Держпродспоживслужби, які є на кожному ринку Чернівців, щоденно перевіряють продукцію на придатність до продажу.
«Коли продукцію завозять, ми перевіряємо, де її зберігають, щоб у всіх температура була не вище 6 градусів. Виробники м’ясної та молочної продукції щомісяця надають нам довідки. У них є результати досліджень інфекційних захворювань. Тільки тоді дається дозвіл на торгівлю», – зауважує провідна лікарка лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №3 Ярослава Тимчук.
Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, як вберегтися від спеки та що робити в разі теплового удару.
Джерело: c4.com.ua